Hygiëne protocollen voor zorgvervoer en taxi

06/04/2020

Kan ik klanten die nog wel een taxi willen nemen gewoon vervoeren ?

Dat kan, maar ga er wel verstandig mee om, de afgekondigde maatregelen zijn er niet voor niets en de overheid hecht veel waarde aan de ‘houd 1,5 meter afstand’ maatregel.

Hoe kun je dan zorg- en taxivervoer op een manier doen zodat je het voor jezelf en voor je klant zo veilig mogelijk doet? Er zijn twee protocollen:

  1. Een algemeen protocol (van het ministerie van I&W) voor alle zorg- en taxivervoer, voor passagiers die geen klachten hebben, of niet zijn besmet met COVID-19: https://www.rijksoverheid.nl/documenten/brieven/2020/03/27/bijlage-3-protocol-regulier-taxi-en-zorgvervoer
  2. Een protocol dat door het RIVM is opgesteld, te gebruiken voor passagiers die wel klachten hebben, of zijn besmet met COVID 19: https://lci.rivm.nl/noodzakelijk-zittend-vervoer

Bij het protocol van het RIVM zijn best wat vragen, met name dat de chauffeur geen mondkapje (meer) op hoeft (eerder adviseerde het RIVM van wel), als er een persoon wordt vervoerd die verdacht is van of besmet is met covid-19, en zelf wèl een mondkapje op heeft. Hieronder legt het RIVM uit ‘waarom dan geen mondkapje nodig voor de chauffeur’:

“Besmette mensen dragen wel een mondkapje, alleen als die dat draagt hoeft de chauffeur zelf geen mondkapje. Mensen met klachten dragen dat ook tenzij hun behandelaar anders beslist. Als een passagier een mondkapje draagt, dan is dat voor de chauffeur niet nodig want druppels komen dan niet in de lucht. Dit is in lijn met het landelijk beleid. Wel is handhygiëne nog steeds belangrijk.”

Dan de vraag: ‘mondkapjes zijn schaars, het verkrijgen is lastig, hoe wordt dat nu praktisch geregeld ?’ De coördinatie van de verdeling van mondkapjes ligt bij het ministerie van VWS.  KNV is in overleg met VWS, ZN en GGD om tot nadere afspraken te komen. Mogelijk dat hier en daar via behandelaars van de patiënt wel mondkapjes voor patiënten kunnen worden verstrekt. Neem hiervoor contact op met de behandelaar van de te vervoeren patiënt.

TX keur liet een praktische instructie video maken, voor ondernemers en met name chauffeurs over het vervoer in deze Corona crisis situatie.

De instructie video is beschikbaar via onderstaande link. Het bestaat uit verschillende onderdelen die elk op zich te bekijken zijn, in de vorm van korte beeld- en geluidopnames, en o.a. ingaat op de verschillende thema’s: wat is Corona, wat is covid-19, wat betekent de situatie voor ondernemers en chauffeurs en hoe ga je met verschillende soorten passagiers, jezelf en het voertuig om voor, tijdens en na het vervoer.

Klik hier om naar de instructie te gaan: http://hetcoronaabc.nl/taxi.

En via de volgende link is een overzicht met veelgestelde vragen en antwoorden terug te vinden: klik hier.

Laatste nieuws in je inbox?

Oeps! We konden je formulier niet vinden.

Heb je nog vragen?

Subscribe

Loading