Nieuwe corona wet van kracht per 1 december jl.

07/12/2020

Vanaf 1 december jl. is de nieuwe corona wet van kracht geworden, met daarbij een aantal tijdelijke regelingen.

Eén van die regelingen bevat ook maatregelen die gelden voor zorgvervoer en taxi.

Op basis daarvan zijn de sectorprotocollen op twee punten aangepast. Die aanpassingen zijn:

  • Ook als in een voertuig 1,5 meter in acht is te nemen is het uitgangspunt dat er een mondkapje wordt gedragen (de chauffeur een chirurgische en de reiziger een niet-medische).
  • Ook voor personen die één huishouden vormen is het uitgangspunt dat zij een niet medisch mondkapje dragen.

Wat verder geldt is dat personen, die vanwege een beperking of ziekte geen mondkapje kunnen dragen, dat niet hoeven. Deze uitzondering stond al in het protocol zorgvervoer vanaf 18 jaar en ouder voor de dagbesteding en staat daar nog steeds in. Daarnaast was in het document Veelgestelde vragen van KNV een Q&A opgenomen over of iemand die geen mondkapje kon dragen dan niet mee kan in het vervoer, het antwoord daarop is dat het protocol dat niet zegt, maar dat partijen hierover in gesprek gaan om tot een maatwerkoplossing te komen. Dat blijft ook zo gelet op de uitzondering in de regeling, die per 1 december van kracht is, voor mensen die door een beperking of ziekte geen mondkapje kunnen dragen.

Voor wat betreft het leerlingenprotocol blijft gelden dat de chauffeur een chirurgisch mondkapje draagt en dat de leerlingen geen mondkapjes hoeven te dragen.

De aangepaste versies van de sectorprotocollen, stroomschema en het nieuwe document Veelgestelde vragen kunt u hier vinden.

Laatste nieuws in je inbox?

Oeps! We konden je formulier niet vinden.

Heb je nog vragen?

Subscribe

Loading