Ondernemer

 
 

Taxi-ondernemersvergunning

Om een taxibedrijf te kunnen beginnen/te hebben, moet je je bedrijf inschrijven in het handelsregister van de Kamer van Koophandel (KvK). En je hebt een Verklaring omtrent Gedrag (VOG) nodig. Als je dat allebei geregeld hebt, kun je een taxivergunning aanvragen bij Kiwa Register. Zonder taxivergunning is het namelijk niet toegestaan taxivervoer te verrichten. Dat staat in de Wet Personenvervoer 2000 (WP2000), Artikel 76 Wet personenvervoer 2000.

Let op: je uittreksel uit de KvK en je VOG mag niet ouder zijn dan 2 maanden, als je een taxivergunning gaat aanvragen. En zorg er voor dat je de vergunningsaanvraag volledig invult, ondertekent en alle gevraagde bijlagen bijvoegt. Als Kiwa Register de aanvraag heeft ontvangen krijg je een factuur die je vooraf moet betalen. Pas als Kiwa Register alle documenten heeft en de betaling heeft ontvangen wordt de aanvraag in behandeling genomen. Je ontvangt uiterlijk binnen twaalf weken een beslissing op je aanvraag.

De vergunning krijg je voor onbepaalde tijd, maar er wordt wel elke 5 jaar getoetst of je nog aan de voorwaarden voldoet. Let er op dat jezelf verantwoordelijk bent voor het tijdig aanvragen van die periodieke toets.

Op het aanvraagformulier wordt ook gevraagd of je vergunningsbewijzen wilt hebben. Dat was tot 2016 namelijk verplicht. In elke voertuig moest je een vergunningsbewijs hebben liggen. Sinds 2016 is dat niet meer verplicht en je hoeft dat dus niet persé aan te vragen.

Het is overigens ook mogelijk om toe te treden als vennoot tot een bestaande VOF die al een taxivergunning heeft. In dat geval hoef jezelf geen eigen taxivergunning aan te vragen. Maar moet wel de bestaande taxivergunning van die VOF worden aangepast. Belangrijk is de informatie op de site van Kiwa Register (klik hier) goed door te nemen. Daar vind je alle informatie over het verkrijgen van een taxivergunning.

Het kan ook voorkomen dat de inspectie (ILT) besluit op basis van signalen een extra toets uit te voeren voordat je een taxivergunning krijgt. Dat noemen ze de een wet BiBob onderzoek. Er vindt dan aanvullend achtergrond onderzoek plaats. Ook gemeenten met een eigen taxiverordening kunnen dat doen (bijvoorbeeld de gemeente Amsterdam).

Tot slot: het oprichten van een bedrijf en het verkrijgen van een taxivergunning is één, maar er komt meer kijken bij het runnen van een taxibedrijf.

TIP: Bekijk ook de rubriek ‘Ondernemer worden?’, voor bijvoorbeeld meer informatie over het chauffeursdiploma taxi.