Overige

 
 

TX-Keur

TX is het landelijke kwaliteitskeurmerk voor taxi’s. Taxibedrijven die TX hebben, voldoen aan extra eisen, waarmee zij hun klanten meer comfort, veiligheid en betrouwbaarheid bieden, van A naar B.

Wat houdt TX in en wat heb je eraan?
Met het TX-keurmerk kan een bedrijf aan klanten en opdrachtgevers aantonen dat het een betrouwbaar, klantvriendelijk en veilig taxibedrijf is. TX bedrijven houden zich namelijk aan een keur van wettelijke en bovenwettelijke regels op eerdergenoemde gebieden en laten zich er ook vrijwillig extra op controleren.

Veel opdrachtgevers en bijvoorbeeld Schiphol stellen TX verplicht. Ze doen alleen zaken met TX-bedrijven of, in andere gevallen, krijgen keurmerkhouders een voorkeursbehandeling. Bedrijven kunnen hun keurmerk daarnaast gebruiken als reclame-instrument.

Het hebben van een TX-keurmerk is geen wettelijke verplichting.

Hoe werkt TX-keur?
De reglementen van TX-Keur worden opgesteld door gebruikers, opdrachtgevers, de sociale partners (ondernemersvereniging KNV Taxi en de vakbonden) en taxibedrijven zelf. Jaarlijks wordt door een inspectie instelling gekeken of de bedrijven voldoen aan de TX-regels. Dit is een controle die de bedrijven zelf afspreken met de inspectie instelling. Daarnaast controleert TX onaangekondigd bedrijven op straat en soms ook op het bedrijf.

TX-Keur wordt uitgevoerd door een onafhankelijke stichting. Aan het hebben van TX-keur zijn kosten verbonden. Uit de bijdragen die ondernemers leveren worden onder andere de straatcontroles betaald.  Voor meer informatie kun je terecht op de website van de stichting of mailen naar info@tx-keur.nl. Voor aanmelden voor de TX keur Nieuwsbrief, klik dan hier.