Rapportage verplichtingen duurzaamheid

01/05/2024

Europese rapportageplicht CSRD voor grote MKB-bedrijven
Europa heeft de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) opgesteld, een Europese richtlijn op basis waarvan vanaf 2025 grote MKB-bedrijven moeten rapporteren over duurzaamheidsdoelstellingen. Het gaat daarbij om duurzaamheid in brede zin: naast milieudoelstellingen gaat het ook over sociale doelstellingen.

Niet te verwarren met de rapportageplicht Werkgebonden Personenmobiliteit (WPM)
De WPM is een Nederlandse regeling, voor bedrijven met 100 of meer werknemers. Voor hen wordt vanaf 1 juli 2024 de rapportageverplichting Werkgebonden Personenmobiliteit (WPM) van kracht. Dat betekent het jaarlijks rapporteren over het zakelijke verkeer en het woon-werkverkeer van werknemers.

Opletten bij vervoer van grote werkgevers
Heb je zelf niet zoveel werknemers? Let dan goed op. Want je krijgt er òòk mee te maken als je werknemers van werkgevers met meer dan 100 werknemers vervoert.

CSRD: wanneer is een bedrijf ‘groot’?
Voor de CSRD gelden andere criteria voor de bedrijfsgrootte dan voor WPM. In de CSRD is een bedrijf groot als het voldoet aan twee van de volgende drie kenmerken:

  1. Meer dan 250 werknemers
  2. Meer dan 50 miljoen omzet per jaar
  3. Meer dan 25 miljoen op de balans

Maar je kunt er ook mee te maken krijgen als je een toeleverancier bent van zo’n bedrijf, en gevraagd wordt informatie aan te leveren.

Lees hier meer over de verschillen tussen CSRD en WPM. En vind hier meer informatie over toepassen van de CSRD.

Laatste nieuws in je inbox?

Oeps! We konden je formulier niet vinden.

Heb je nog vragen?

Subscribe

Loading