Chauffeur worden

Op deze pagina staan we stil bij welke taxiregels gelden als je taxichauffeur wilt worden. We leggen je dat in 5 stappen uit. Per stap vind je een korte toelichting met zo nodig doorverwijzingen naar relevante andere websites.

Stap 1 – Bedenk of je als zelfstandige chauffeur (zzp’er) aan de slag wilt gaan of niet. Als je zzp’er wilt worden, kijk dan onder het kopje ‘ondernemer worden ?’ Wil je chauffeur in loondienst worden? Ga dan verder naar stap 2.

Als je als taxichauffeur aan de slag wilt gaan, maar als eigen baas, ga dan eerst naar het stappenplan voor ‘Ondernemer worden’. Voor een taxichauffeur die ook zelf taxiondernemer wil worden, gelden wat meer regels dan als je alleen taxichauffeur wilt worden.

Stap 2 – Behaal je chauffeursdiploma taxi, via het CBR.

Om als taxichauffeur te kunnen werken moet je beschikken over een chauffeursdiploma taxi dat wordt afgegeven door het CBR. Je krijgt dat diploma als je geslaagd bent voor een theoretisch examen en een praktijk examen. Je kunt kiezen uit een volledig examen of een beperkt examen (voor het praktijk gedeelte).

Voor een beperkte categorie vervoer kun je ook kiezen voor het zogenaamde Leer Werk Traject (LWT). Dat betekent dat je vooruitlopend op het doen van je examens voor het chauffeursdiploma taxi, je al wel kunt gaan werken. Voor meer informatie over het LWT taxi, klik hier.

Voor meer informatie over de examens voor het chauffeursdiploma taxi ga naar de site van het CBR. Op deze site vind je nog een aantal andere te behalen diploma’s, maar die zijn of alleen verplicht om in Amsterdam te kunnen rijden (op de opstapmarkt/tram-busbaan), dan wel niet verplicht maar mogelijk wel noodzakelijk als je in het contractvervoer actief wilt worden.

Stap 3 – Vraag een Verklaring omtrent Gedrag (VOG) aan.

Om in aanmerking te kunnen komen voor een chauffeurskaart moet je een Verklaring omtrent Gedrag (VOG) kunnen overleggen. Een VOG is een verklaring waaruit blijkt dat gedrag in het verleden geen bezwaar vormt voor het vervullen van een specifieke taak of functie in de samenleving. Justis (dat onderdeel is van het Ministerie van Veiligheid en Justitie) screent (rechts)personen die een VOG aanvragen en geeft de VOG’s af.

Het aanvragen van een VOG kan op 3 manieren:

Meer weten over de VOG en Justis en waar precies op gescreend wordt? Klik dan hier. De manier om digitaal een VOG aan te vragen wordt via de volgende link nader uitgelegd. Je kunt de VOG ook aanvragen via de gemeente, daarvoor heb je het volgende formulier nodig.

De VOG is 5 jaar geldig en moet elke 5 jaar vernieuwd worden. Daarnaast wordt er een continue screening uitgevoerd. Dat wil zeggen: stel dat je een VOG hebt maar daarna toch een bepaalde overtreding begaat die gevolgen heeft voor je VOG status, dan zul je daar automatisch bericht van krijgen. Is je VOG daarmee niet meer geldig, dan vervalt ook de geldigheid van je chauffeurskaart.

Stap 4 – Laat je medisch keuren door een arts die daartoe bevoegd is.

De medische keuring moet door een gecertificeerde Arbodienst of een BIG geregistreerde bedrijfsarts met specialisme arbeid en gezondheid – bedrijfsgeneeskunde, worden uitgevoerd. Hij vult na de keuring een geneeskundige verklaring in, waarmee hij aangeeft dat je geen lichamelijke of geestelijke afwijkingen hebt die je beletten taxivervoer te verrichten. En dat je over voldoende zicht en gehoor beschikt. De medische keuring moet elke 5 jaar herhaald worden. Maar het kan ook zijn dat je medische keuring maar 2 jaar geldig is i.v.m. een bepaalde afwijking. In dat geval moet je je elke 2 jaar laten keuren.

Stap 5 – Vraag een chauffeurskaart aan bij Kiwa Register.

Je hebt nu je chauffeursdiploma taxi, bent medisch gekeurd en hebt een VOG. Dan kun je nu de chauffeurskaart gaan aanvragen bij Kiwa Register. Je hebt dat nodig om als taxichauffeur te mogen werken.

In de chauffeurskaart zit een chip waarmee gegevens geregistreerd kunnen worden. Het is namelijk verplicht om als taxichauffeur te werken met de Boord Computer Taxi (BCT), waarin oa. je werktijden, pauze en rusttijden worden geregistreerd. Je hebt daar de chauffeurskaart voor nodig.

De chauffeurskaart is 5 jaar geldig en moet dus elke 5 jaar vernieuwd worden. Je bent daar zelf verantwoordelijk voor.

De voorwaarden voor het verkrijgen en/of verlengen van een chauffeurskaart (onder beperkingen) zijn:

  • ondertekend aanvraagformulier voorzien van een recente pasfoto
  • originele Verklaring omtrent Gedrag (VOG) niet ouder dan vier maanden
  • originele geneeskundige verklaring niet ouder dan vier maanden
  • geldig rijbewijs voor beroepsmatig personenvervoer
  • chauffeursdiploma taxi
  • kopie geldig rijbewijs (alleen wanneer je niet in het bezit bent van een Nederlands rijbewijs of wanneer je niet woonachtig bent in Nederland)

Zodra de documenten en de betaling ontvangen zijn, wordt je aanvraag in behandeling genomen door Kiwa Register. Vanaf dat moment is de levertermijn van uw kaart 15 werkdagen. Vervolgens krijg je een bericht van AMP over de bezorging van je kaart. Je kunt dan online een afspraak maken voor de levering van de kaart.

Bij de kaart horen een pin- en pukcode. Bewaar die laatste goed!

 

Tot slot: het stappenplan laat je zien welke stappen te doorlopen om er voor te zorgen dat je als taxichauffeur beschikt over de juiste papieren. Houd er rekening mee dat hier kosten mee gemoeid zijn.

Sta verder ook eens stil bij wat er nog meer komt kijken bij het werken in loondienstverband. Het komt ook geregeld voor dat een werkgever uitzendkrachten in zet. Je treedt dan niet in dienst van het taxibedrijf, maar in dienst bij het uitzendbureau dat jou vervolgens weer te werk stelt bij een taxibedrijf. En denk eens na over de volgende vragen: is er wel vraag naar chauffeurs, welke werkgever past je het beste, welk type vervoer lijkt je leuk om te doen en wat voor soort contract zou je graag willen? En wat kan een vakbond nog voor je betekenen? Kijk ook eens op de site van het Sociaal Fonds Mobiliteit.

Voor een indruk waarom het leuk is om taxichauffeur te worden, maakte het programma “Later als ik groot ben…” op RTL4 een aflevering. Je kunt deze aflevering terugkijken door hier te klikken.

 

Laatste nieuws in je inbox?

Oeps! We konden je formulier niet vinden.

Heb je nog vragen?

Subscribe

Loading